MENY
Information om hälsenesmärta – Achillestendinopati

Hälsenesmärta

Hälsenesmärta/Akillestendinopati är en av de vanligaste anledningarna till att man får ont i underbenet. Hälsenan är en kraftig sena som förbinder vadmuskulaturen med hälbenet. Den belastas kontinuerligt vid stående, gång, löpning och hopp. Hälsenan kan utsättas för belastning upp till 6-12 gånger kroppsvikten, beroende på aktivitet. Överbelastningsrelaterade besvär kan uppstå i senan eller senfästet, oftast beroende på relativt sett för tung eller för ensidig belastning. Vid upprepade överansträngningar kan senan svullna och förtjockas. Vid hälsenesmärta har man ofta morgonsmärta och igångsättningssmärta. Detta brukar släppa efter en liten stund när man kommit igång. Det kan också göra ont när man stretchar och/eller belastar hälsenan, samt när man trycker på den eller på hälbenet.

Rekommendationer och prognos
  • Prognosen för att bli helt återställd är god över längre tid. Det kan dock ta flera månader innan du blir helt bra.
  • När du börjar uppleva symtom från hälsenan, tänk till kring vad som kan ha orsakat besvären. Det är viktigt att man försöker anpassa sina aktiviteter till att ej provocera hälsenan lika mycket.
  • Den vanligaste behandlingsformen är anpassning av provocerande aktiviteter samt träning, ofta i form av tåhävningar.
  • Total vila rekommenderas ej. Det är alltid bra att röra på sig om det inte leder till ökade besvär. Till exempel kan cykling, simning och rodd vara avlastande alternativ för konditionsträning under en tid.
Övrigt

Diagnoskod

 

S86.0 Skada på akillessena