MENY
Information om Impingement/inklämning i axeln

Impingement – Inklämning axel

Impingement eller inklämningssyndrom är en förklaringsmodell som togs fram för att förklara de förändringar som i vissa fall kan observeras i rotatorcuffens senor i axlar hos patienter med axelsmärta. Förklaringsmodellen uppstod då forskare fann att senor och slemsäckar klämdes mellan benutskottet från skulderbladet (acromion) och överarmsbenet (humerus). Det antogs då att förändringar i senorna berodde på att dessa klämdes när vi lyfter våra armar och på så sätt irriterade eller medförde förändringar i senorna som i sin tur gav patienten axelsmärta. Det har dock påvisats att inklämning sker i lika stor grad i axlar som är smärtfria, vilket talar för att den naturligt förekommande inklämningen av rotatorcuffens senor vid armrörelser inte är orsaken till smärtan.  Förändringar i rotatorcuffens senor är vanliga även hos personer som inte har ont i axlarna.

Termen impingement har på senare år kommit att användas mindre och mindre då forskning inte har kunnat påvisa ett samband mellan impingement och förändringar i senorna vilket tyder på att det är andra faktorer bakom som spelar in än själva inklämningen. Dock är det fortfarande inte ovanligt att folk som har ont i axeln får höra att de har diagnosen impingement.

De namnen som rekommenderas att använda istället för att närmare beskriva tillståndet är bla. rotatorcuff smärta, rotatorcuff tendinopati alt subacromiell smärta.

Rekommendationer och prognos
  • Prognosen för att bli helt återställd är god över tid.
  • Undvik smärtande belastningar eller rörelser.
  • Stretcha bröstmusklerna och var noga med din hållning, speciellt när du sitter vid dator, arbetar i trädgården, putsar fönster eller tränar.
  • Det är alltid bra att röra på sig, dagliga promenader med naturliga armrörelser är att rekommendera. Näringstillförsel till senor och muskler sker genom att man är aktiv.

Axelsmärtan går ofta i perioder och om du får mer ont är det viktigt att du notera i vilken situation och var smärtan upplevs. Det är viktigt för att kunna utvärdera effekten av behandlingen och hur man skall gå vidare med behandling av ditt Impingement.

Övrigt

Diagnoskod

 

M75.4 Impingement syndrome i skulderled