MENY
Information om ländryggssmärta

Ländryggssmärta

Ländryggsmärta är en av de vanligaste orsakerna till att söka sig till sjukgymnast/fysioterapeut. De allra flesta människorna får ont i ryggen någon gång i sitt liv. Ländryggssmärtan kan vara väldigt intensiv och det är då lätt att bli orolig, det är dock väldigt ovanligt att ländryggsmärta beror på något allvarligt.

Ländryggsmärta kan bero på många olika orsaker och kan uppstå både akut och med smygande debut.

Generellt sett så är det bra med rörelse och aktivitet.

Rekommendationer och prognos
  • Prognosen för att bli helt återställd är väldigt god.
  • Det är alltid bra att röra på sig och även om det kan göra ont så är det i de allra flesta fallen inte skadligt. dagliga promenader, upprätthållande av meningsfulla aktiviteter och fortsatt arbete har visat på en snabbare återhämtning.
  • Ländryggsmärta pendlar ofta över tid och det är vanligt att ha dagar med mer respektive mindre smärta. Det är då lätt att bli orolig när smärtan återkommer men detta är fullt normalt och betyder inte att skadan ökar eller att du gör något fel.

Som fysioterapeuter så undersöker vi dig, hjälper dig med aktivitetsjustering och träning med målet att återgå till normalt liv så snabbt som möjligt och minska risken för framtida episoder av ländryggsmärta.

Övrigt

Diagnoskod

 

M54.5 Lumbago