MENY
Information om Medial epikondylit – Golfarmbåge

Golfarmbåge

Medial epikondylit / Golfarmbåge är ett smärttillstånd som förekommer på insidan av armbågen. Orsaken är små bristningar i bindväven som fäster handledsböjarmuskulaturen mot ben. Ofta förekommer tillståndet i den dominanta armen.

Ofta drabbar Medial Epikondylit personer med enformiga upprepade rörelser i sin vardag eller tynga återkommande lyft. Även kast och racket idrotter är överrepresenterade då armen snabbt tvingas ut i ytterlägen i idrotten och kan medföra mindre bristningar i muskelfästet.

Symtom

Smärta vid böjning av handleden (mot handflatan) med rak arm. Smärta på insidan av armbågen. Även öm vid tryck över området. Även inåtrotation av underarmen mot motstånd kan vara smärtsam. Stretching av muskelfästet på insidan av armbågen är även det förenligt med smärta i de mer akuta fallen.

Klinisk undersökning räcker ofta för att ställa diagnosen.

Rekommendationer och prognos

Avlastning från orsakande belastning är alltid första val av behandling.  Stötvågsbehandling, tvärfriktionsmassage,  akupunktur, stretching av flexorfästet och Eccentrisk träning brukar vara valet av aktiv behandling. Kortisoninjektion kan övervägas men ofta klarar man sig med aktiv behandling av tillståndet.

Undvik enformiga belastningar och stretcha underarmsmuskulaturen förebyggande. Om kast eller racket idrottare har detta kan en armbågsortos (skydd) övervägas för att hindra armen att kastas ut i ytterläget.

Prognosen är god.

Författarens kommentarer

Tillståndet svara bra på behandling av tvärfriktionsmassage, lätt stretching och successivt stegrad cirkulationsträning I kombination med att man identifierar orsaken till besvären.

Kastidrottare bör efter skada använda skydd/ortos för att hindra återfall av översträckning om det är orsak till besvären.

Marcus Tervahauta Leg. Sjukgymnast

Övrigt

Diagnoskod

M77.0 Medial Epikondylit