MENY
Information om Morbus Osgood Schlatter

Mb Osgood Schlatter

Mb Osgood Schlatter är en av de vanligaste anledningarna till att aktiva barn och ungdomar upplever knäsmärta. Besvären debuterar vanligast mellan 8-15 års ålder. Det är vanligare bland pojkar än flickor. Flickor får sina besvär något tidigare i åldrarna än pojkar. Smärtan beror på att fästet för muskeln på lårets framsida under knäskålen överansträngs pga upprepade krafter i det omogna skelettsenfästet. Vid mb Schlatter får man oftast smärta när man är aktiv eller efteråt, och det som smärtar är oftast när man upprepat böjer i knät med belastning, hoppar eller står på knäna.

Smärtan är helt ofarlig men man ska justera belastningen i aktivitet och idrott utefter smärtan. Ofta uppkommer besvären när man har genomgått en tillväxtfas och besvären kommer och går i perioder beroende på detta. Många får en väldigt öm uppdrivning/knöl i senfästet på underbenet.

Rekommendationer och prognos
  • Prognosen för att bli helt återställd är god över tid, men enstaka individer kan ha stora bekymmer under lång tid.
  • När du börjar uppleva symtom från knät, tänk till kring vad som kan ha orsakat överansträngningen och ändra på det.
  • Sjukgymnastik är inriktad på att stärka upp muskulaturen och förbättra rörligheten kring knät, men även på att ändra felaktiga belastningsmönster av knäna. Använd skor med bra dämpning och uppbyggnad i hålfoten.
  • Det är alltid bra att röra på sig och man skall fortsätta att vara aktiv. Har man stora problem skall man träna alternativt utefter sin smärta. Cykling, simning och rodd vara bra alternativ träning för individer med stora bekymmer.

Smärtan går ofta i perioder och om du får mer ont är det viktigt att du notera i vilken situation du får det. Det är viktigt för att kunna utvärdera effekten av behandlingen och hur man skall gå vidare med behandling av ditt knä på bästa sätt.