MENY
Information om PFSS-Patellofemoral smärtsyndrom

Främre knäsmärta

Främre knäsmärta eller Patellofemoral smärtsyndrom PFSS är en av de vanligaste anledningarna till att unga vuxna upplever knäsmärta. Det är vanligare bland flickor än pojkar i åldern 15-30 år. Främre knäsmärta uppstår då leden mellan knäskålen och lårbenet överbelastas. Smärtan uppkommer gradvis utan något underliggande trauma. Längre stillasittande med böjda knän upplevs ofta obehagligt och man kan ibland även uppleva knaster (krepitationer) vid rörelser av knät. Smärtan är helt ofarlig och man skall fortsätta att vara aktiv men justera belastningen i aktivitet och idrott utefter smärtan. En hög aktivitet eller snabbt ökad aktivitetsgrad för den otränade är vanliga utlösande faktorer. Övriga faktorer som kan spela in är fotens position, höftstyrka och muskelstramhet vilka kan leda till ökad belastning av leden mellan knäskål och lårben.

Rekommendationer och prognos
  • Prognosen för att bli helt återställd är god över tid.
  • När du börjar uppleva symtom från knät, tänk till kring vad som kan ha orsakat överansträngningen och ändra på det
  • Använd skor med bra dämpning och uppbyggnad i hålfoten. Sjukgymnastik är inriktad på att stärka upp muskulaturen, förbättra rörlighet och belastningsmönster av knät, utifrån bakomliggande orsak till besvären.
  • Det är alltid bra att röra på sig och man skall fortsätta att vara aktiv.

Smärtan går ofta i perioder och om du får mer ont är det viktigt att du notera i vilken situation du får det. Det är viktigt för att kunna utvärdera effekten av behandlingen och hur man skall gå vidare med behandling av ditt knä på bästa sätt.