MENY
Information om Trochanterit

Trochanterit

Trochanterit är en av de vanligaste anledningarna till att man får ont på utsidan av höften. Muskelfästet belastas kontinuerligt vid gång, löpning och stående. Vid tyngre eller ensidig belastning kan en överbelastningsskada i senfästet och underliggande slemsäck uppstå och ge besvär. Ofta kommer besvären när man på något sätt har ändrat sitt belastnings mönster genom att antingen att man har ökat sin träningsvolym, intensitet eller har gjort en aktivitet som man inte är van vid. Vid trochanterit har man oftast smärta när man ligger på sidan med tryck direkt mot höften, smärta av att gå och stå, och av att sitta med det onda benet korsat över det andra.

Rekommendationer och prognos
  • Prognosen för att bli helt återställd är god över längre tid.
  • När du börjar uppleva symtom från höften, tänk till kring vad som kan ha orsakat överansträngningen och ändra på det. Man kan tidigt börja med lätta styrkeövningar för benen och höfterna som man sedan successivt ökar.
  • Behandlingen består av att stärka upp musklerna kring höften och öka belastningståligheten samtidigt som man successivt börjar stegra upp till sin normala aktivitet igen. Detta kan ibland kombineras med stötvågsbehandling som komplement till träningen.
  • Det är alltid bra med rörelse som inte förvärrar smärtan, cykling, simning och roddminskarbelastning på höften och gör att man kan fortsätta konditionsträna under perioden när löpning är för smärtsamt.
  • Smärtan går ofta i perioder och om du får mer ont är det viktigt att du notera i vilken situation du får det och var smärtan upplevs. Det är viktigt för att kunna utvärdera effekten av behandlingen och hur man skall gå vidare med behandling av din höft.
Övrigt

Diagnoskod

M70.6 Trokanterbursit